top of page

FAQ

Op deze pagina vind je antwoord op vragen over:

Toegang via Entree Federatie

Wat is de Entree Federatie, en waarom geldt deze aanmeldingsroute om gebruik te kunnen maken van EBSCO Education Source?

Kennisnet Entree Federatie is het intermediaire platform waarop je kunt inloggen om toegang tot de wetenschappelijke database EBSCO Education Source te krijgen. Het gebruik van Entree Federatie is gratis voor alle gebruikers én de aangesloten scholen en aanbieders. Via dit platform krijgen leraren toegang tot digitale lesmethodes en educatieve content van ruim 150 aanbieders, waaronder dus EBSCO Education Source. Deze toegang verloopt via je schoolaccount. Een registratieprocedure doorlopen hoeft daardoor niet meer, en inloggen op educatieve websites met aparte wachtwoorden is ook niet meer nodig. Met Entree Federatie hoef je namelijk maar één keer in te loggen (Single Sign on). Dit maakt de aanmeldingsprocedure makkelijker en sneller dan de aanmeldingsroute via OpenAthens die we via Voordeleraar.nl voorheen hanteerden. Overigens blijft deze OpenAthens aanmeldingsroute wel nog bestaan, vooral voor deelnemers uit het primair onderwijs, aangezien hun scholen nog in mindere mate zijn aangesloten op de Entree Federatie.

 

Mijn school is aangesloten op de Entree Federatie. Hoe werkt inloggen op EBSCO Education Source via Entree Federatie?

1) Klik op deze link.

2)Typ de naam van je school, en selecteer vervolgens je eigen school uit de lijst.

3) Log in met het gebruikelijke schoolaccount dat je ook op school gebruikt om in te loggen. (Als je al standaard ingelogd bent, dan kan het zijn dat deze stap wordt overgeslagen en je meteen bij EBSCO terecht komt).

4) Vervolgens kom je in het zoekscherm van EBSCO Education Source terecht.

 

Mijn school is nog niet aangesloten op de Entree Federatie. Wat nu?

In het vo en mbo is de dekkingsgraad van deelnemende scholen aan de Entree Federatie vrijwel 100%. In het po is die dekkingsgraad lager en kan het voorkomen dat je school nog geen toegang heeft tot Entree Federatie. 

Via deze webpagina lees je meer over hoe de gratis schoolaansluiting op Entree Federatie verloopt. Overleg met je schooldirecteur voor je de stappen doorloopt. Voor meer informatie: neem contact op met Kennisnet Support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33. 

Als alternatief kun je ook gebruikmaken van de OpenAthens koppelroute om toegang te krijgen tot EBSCO Education Source. Dit verloopt op individuele basis, waardoor je niet als gehele school aangesloten hoeft te zijn op OpenAthens.

Mijn school is aangesloten op de Entree Federatie, maar het lukt me niet om dit te gebruiken. Waar kan ik terecht?

Neem contact op met Kennisnet Support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33.

Toegang via OpenAthens en de KB

Ik heb het aanmeldformulier op de website van de Koninklijke Bibliotheek ingevuld, maar geen e-mail ontvangen. Wat nu?

Check eerst je spam folder of doorzoek je mailbox met zoekwoord EBSCO Education Source. Als je geen e-mail hebt ontvangen, neem dan contact op met de KB Klantenservice via www.kb.nl/contact. Geef in het tekstvak duidelijk aan dat het om toegang tot EBSCO Education Source gaat. 

Werk je in het VO of MBO? Dan heb je via Entree Federatie toegang tot EBSCO Education Source. Ga naar Kennisnet als je vragen hebt over toegang via Entree Federatie: support@kennisnet.nl   

Na de registratie bij “OpenAthens” heb ik geen inlogcode ontvangen.

Heb je je SPAM folder gecheckt? 

Als het bericht van OpenAthens hier niet in staat, neem dan contact op met de KB Klantenservice via www.kb.nl/contact. Houd er rekening mee dat je aanmelding wordt afgewezen als je geen mailadres van je school hebt gebruikt. Van de afwijzing krijg je geen bericht. 

Als je school is aangesloten bij Kennisnet Entree Federatie, dan kun je EBSCO Education Source via Entree Federatie raadplegen en is het aanmeldproces niet nodig.

Ik moet mijn wachtwoord voor OpenAthens wijzigen, hoe doe ik dit?

Let op: werk je binnen het VO of MBO, maak dan gebruik van Entree Federatie!

Via www.voordeleraar.nl ga je naar “Aanmelden en Inloggen”, daarna kies je voor ‘inloggen op de database’. Je komt nu in een dialoogvenster van OpenAthens. Klik op ‘problems signing in’ en voer het e-mailadres in waarmee je je hebt aangemeld. Dit is het e-mailadres van de school. Volg vanaf hier de instructies van OpenAthens.

Ik ben mijn gebruikersnaam en/of wachtwoord van OpenAthens kwijt om in te loggen. Wat nu? 

Werk je in het VO of MBO? Gebruik dan Entree Federatie om toegang te krijgen tot de database.

Je kunt een nieuw wachtwoord maken door via www.voordeleraar.nl te klikken op Aanmelden & Inloggen en te kiezen voor Inloggen op de Database. Je komt in een dialoogvenster van OpenAthens waar je kunt klikken op “Problems signing in?”. Klik hierop en volg de verdere instructies. 

Ik werk op een school maar heb geen school e-mailadres. Wat nu?

Neem contact op met je school en bespreek hoe je een e-mailadres van de school kunt krijgen.

Waarom moet ik mij aanmelden met een school e-mailadres?

Het e-mailadres van de school is de toetsing of je werkzaam bent op een PO, VO of MBO school en dus of je binnen de kaders van deze dienst valt. Wanneer je je aanmeldt met je privé e-mailadres kunnen wij dit niet toetsen. We weigeren dan je aanvraag. 

Werk je in het VO of MBO? Dan kun je Kennisnet Entree Federatie gebruiken om de database te raadplegen. 

Oók als je PO-school is aangesloten bij Entree Federatie kun je via die route toegang krijgen.

Algemene vragen

Waarom en voor wie is deze dienst?

In de afgelopen jaren hebben groepen leraren herhaaldelijk aangegeven dat zij worden belemmerd in het raadplegen van wetenschappelijke publicaties. Toegang tot wetenschappelijke publicaties over onderwijsonderzoek is voor leraren belangrijk voor het vormgeven van hun onderwijs. Wetenschappelijke artikelen bevinden zich nog vaak achter een betaalmuur.

 

De PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en de KB, de nationale bibliotheek, hebben in 2019 de handen ineen geslagen en geven alle onderwijsprofessionals die werkzaam zijn op een school toegang tot de omvangrijke onderzoeksdatabase voor het onderwijs EBSCO Education Source. In deze omvangrijke database zijn ruim 1 miljoen wetenschappelijke artikelen vrij toegankelijk.

 

Ik werk in het VO of MBO, hoe kan ik gebruik maken van de EBSCO Education Source?

Werk je in het VO of MBO? Om EBSCO Education Source te raadplegen, maak je gebruik van het educatieve platform Entree Federatie van Kennisnet. Inloggen gaat als volgt:

1) Klik op deze link 

2)Typ de naam van je school, en selecteer vervolgens je eigen school uit de lijst

3) Log in met het gebruikelijke schoolaccount dat je ook op school gebruikt om in te loggen. (Als je al standaard ingelogd bent, dan kan het zijn dat deze stap wordt overgeslagen en je meteen bij EBSCO terecht komt)

4) Vervolgens kom je in het zoekscherm van EBSCO Education Source terecht

 

Ik werk in het PO. Hoe kan ik gebruik maken van de EBSCO Education Source?

Werk je in het PO? 

De kans is groot dat jouw school niet is aangesloten op Kennisnet Entree Federatie. 

Volg daarom het registratieproces als omschreven op Aanmelden & Inloggen.

 

Ik ben student aan een hogeschool. Kan ik ook toegang krijgen?

Dit is helaas niet mogelijk. Volgens de licentie-afspraken kunnen alleen leraren en ander personeel binnen po, vo en mbo scholen gebruik kunnen maken van de database EBSCO Education Source. 

Veel hogescholen bieden voor hun leraren en studenten echter óók toegang tot deze database, dus vraag na bij je instelling wat de mogelijkheden zijn. 

 

Wat is het verschil tussen deze dienst en Open Access?

Open Access betekent dat de toegang tot wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk is, dus zonder dat je hoeft in te loggen of je hoeft te authentificeren. 

Voor Toegang tot EBSCO Education Source voor onderwijsprofessionals, hebben de initiatiefnemers een licentie ingekocht bij EBSCO. Via deze licentie krijgen uitsluitend leraren en andere onderwijsprofessionals die werkzaam zijn op een school, toegang tot de database. 

 

Gebruik van EBSCO Education Source

Wat kan ik in EBSCO Education Source vinden?

Via de database Education Source kun je meer dan een miljoen wetenschappelijke publicaties over onderwijsonderzoek raadplegen. Veel publicaties kun je downloaden en lezen zonder daarvoor te hoeven betalen. Bekijk de Education Source Database Coverage List voor een uitgebreid overzicht van onderwijsgerelateerde onderwerpen waarover je via de database wetenschappelijke artikelen kunt vinden.

Wanneer je een zoekopdracht invoert in EBSCO Education Source worden ook zoekresultaten uit ERIC (Education Resources Information Centre) en Teacher Reference Center weergegeven. Deze resultaten zijn ook buiten EBSCO vrij toegankelijk.

Ik vind resultaten die ook via Google vrij toegankelijk zijn, klopt dat wel?

Klopt. Een aantal publicaties in EBSCO Education Source is in open access gepubliceerd, deze publicaties zijn dus voor iedereen vrij toegankelijk. Daarnaast worden bij je zoekopdracht ook de databases van ERIC en Teacher Reference Center (TRF) doorzocht. De inhoud van deze databases is deels vrij toegankelijk te raadplegen voor iedereen. Het kan dus kloppen dat sommige artikelen ook buiten EBSCO om te vinden zijn.

De 1 miljoen vrij toegankelijke artikelen in EBSCO horen bij zo’n 2000 wetenschappelijke tijdschriften. Circa 1400 tijdschriften (70%) zijn binnen Education Source fulltekst te raadplegen, terwijl je daar buiten de database voor zou moeten betalen.

Ik moet voor sommige publicaties toch betalen, klopt dat wel?

Klopt. De inhoud van EBSCO Education Source is enorm. Naast de ruim 1 miljoen artikelen die je als full tekst kunt raadplegen, zijn er ook artikelen waar alleen een samenvatting van beschikbaar is of waarvoor moet worden betaald. Filter bij je zoekopdracht op 'volledige tekst', dan krijg je de volledig toegankelijke artikelen bij de zoekresultaten.

De initiatiefnemers hebben helaas geen invloed op welke artikelen volledig beschikbaar zijn. EBSCO heeft eigen afspraken met de wetenschappelijke uitgevers van de artikelen. 

Hoe kan ik zoeken binnen de database?

Op deze pagina vind je een aantal hulpmiddelen die het zoeken binnen Education Source vergemakkelijken. Heb je gerichtere hulp nodig bij het bepalen van je zoekvraag en zoekstrategie? Bekijk dan deze behulpzame bronnen.

Waarom is de inhoud van de database in het Engels?

De meeste wetenschappelijke artikelen worden in het Engels gepubliceerd. In de database kun je filteren op taal. Om je op weg te helpen met zoeken hebben we een lijst met veel gebruikte zoektermen voor je vertaald.

Wat als ik niet kan vinden wat ik zoek? 

De database omvat een grote collectie aan publicaties maar is niet alomvattend. Het is daarom handig om een bredere zoekstrategie te hanteren door ook Google Scholar of een van de vele andere vrij toegankelijke zoeksystemen te raadplegen. De KB geeft tips voor het vinden van een open access versie. Je kunt ook contact opnemen met de NRO Kennisrotonde voor hulp bij je zoekvraag.

Ik heb interessante artikelen gevonden. Hoe lees ik deze en wat kan ik ermee?

Check de Toegang tot literatuur Toolkit van het NRO en Onderwijs met Kennis voor het gericht leren duiden en toepassen van inzichten uit wetenschappelijke publicaties. Verder geven medewerkers van de KB en het NRO met enige regelmaat korte workshops over toegang tot literatuur, tijdens congressen voor onderwijsprofessionals. Heb je interesse om een workshop bij te wonen, en ben je benieuwd tijdens welke congressen je ons kan tegenkomen? Informeer via info@nro.nl.

Ik zie dat veel artikelen in de database ook via Google Scholar vrij toegankelijk zijn te downloaden. Wat is nu precies de toegevoegde waarde van EBSCO Education Source?

EBSCO Education Source heeft een goede zoekfunctionaliteit en bevat een beperkter aantal artikelen dan de enorme hoeveelheid die via Google Scholar. 

Ook krijg je met Education Source toegang tot artikelen die via een open route zoals Google Scholar niet te downloaden zijn.

Toegang via Entree Federatie
Toegang via OpenAthens en de KB
Algemene vragen
Gebruik van EBSCO Education Source
logo-po-raad.png
vo-raad_logo_780.jpg

Een initiatief van: 

LzBPeOBs_400x400.png
KB_Nationale-Bibliotheek_Logo_RGB-Zwart.
NRO-logo-blok.jpg
bottom of page